Ascunsul Bacovia Dinu Flămând

ISBN:

Published: 2007

261 pages


Description

Ascunsul Bacovia  by  Dinu Flămând

Ascunsul Bacovia by Dinu Flămând
2007 | | PDF, EPUB, FB2, DjVu, AUDIO, mp3, RTF | 261 pages | ISBN: | 5.16 Mb

Un poet nefrecventabil, refuzat mai ales de către “analfabeţii sensibilităţii”, un inadaptat şi un adept al tragicului misterios şi sufocant, diferit de tragicul solemn al romanticilor. Cam acestea sunt coordonatele pe care accentuează Dinu FlămândMoreUn poet nefrecventabil, refuzat mai ales de către “analfabeţii sensibilităţii”, un inadaptat şi un adept al tragicului misterios şi sufocant, diferit de tragicul solemn al romanticilor.

Cam acestea sunt coordonatele pe care accentuează Dinu Flămând în excelenta sa carte despre poetul simbolist din Bacău - “Ascunsul Bacovia”, Editura Pergamon, 2007.Apropo de tragic, poezia lui George Bacovia, ca orice textură simbolistă veritabilă, captează mediocrul şi plictisul existenţei, relevând angoasa vieţii platizate în care masa muritorilor se simte totuşi confortabil...Stările bacoviene sunt deprimante şi somează existenţa să-şi dezvăluie latura vidă, obsesia staţiei finale - moartea - fiind aproape permanentă în lirica poetului.

Dinu Flămând încearcă şi reuşeşte să-l prezinte pe Bacovia drept o figură inconfundabilă a literaturii române, prototipul poetului prin excelenţă, nefericit, puţin înţeles, copleşit de superficialitatea societăţii care rămâne indiferentă la tra-gic şi imună la nobleţea frământărilor interioare.Pe coperta a IV-a, Dinu Flămând arată că “figura emaciată a lui Bacovia cel real, sensibilitatea lui bolnavă, fobiile lui întreţinute de capriciile meteorologice, masca de bolnav incurabil sub care deseori a fost prezentat, sau el însuşi s-a înfăţişat, au făcut din el şi un caz.

Literatura română nu are un inadaptat care să-l întreacă pe Bacovia. Nu există alt scriitor care să-şi fi devenit sieşi un mai nefericit personaj decât acest George Vasiliu din Bacău. Dacă Eminescu se confundă pe veci cu frumosul chip romantic şi rămâne în poezia românească imaginea sublimă a visătorului - un om complex cu suferinţe nobile - putem fi siguri că Bacovia va ilustra, în continuare, cazul prin excelenţă al înfrântului, inadaptatul faţă de care societatea continuă să se simtă vag vinovată- un maniac depresiv marginal, care socoteşte că a trăi este deja o violenţă teribilă asumată.Cartea se află pe rafturile Bibliotecii Judeţene “Panait Istrati”, iar lectura ei vă poate redeschide apetitul pentru poezie.

Asta doar dacă ne mai dorim răgazul pentru frumos... Fie el şi trist sau mai ales trist.Enter the sum

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "Ascunsul Bacovia":


cammiebento.com

©2008-2015 | DMCA | Contact us